Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Φράγμα στο Μεγαλόβρυσο κατασκευάζουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αγιάς


Κώστας Αγοραστός: «Έργο ουσίας το οποίο ήταν ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες»
Αντώνης Γκουντάρας: «Τονώνει την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής»
Ρένα Καραλαριώτου: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που αφορούν τον αγροτικό τομέα»


            Στην κατασκευή φράγματος στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς προχωρούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη σήμερα η σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 359.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) με πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση της ύπαρξης σταθερής ποσότητας νερού για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής.
            Όπως τόνισε και ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, ενεργοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε και εντάξαμε  ένα πολλαπλά χρήσιμο έργο για το Μεγαλόβρυσο Αγιάς, ένα έργο ουσίας το οποίο ήταν ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για το φράγμα στη θέση Προφήτη Ηλία, με ταυτόχρονη δημιουργία μιας υδατοδεξαμενής 60.000 κυβικών μέτρων, αλλά και 1500 μέτρων αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει το νερό για τις ανάγκες των κατοίκων και των αγροτών της περιοχής. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 359.000 ευρώ, το οποίο βελτιώνει την παραγωγικότητα, αλλά και τη ορθολογική διατήρηση του νερό, που είναι και το ζητούμενο σήμερα. Αυτό δείχνει, ότι μέσα από συνεργασία, με ωριμότητα σχέδιο και με διεκδίκηση πετυχαίνουμε έργα, τα οποία αλλάζουν την εικόνα της περιοχής, όσον αφορά τη διαχείριση του νερού».
Ο δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας, δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης για το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο έρχεται να τονώσει την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Ξέρετε, ότι αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε μια ώθηση και μια βοήθεια στους αγρότες, γιατί είναι ένας πυλώνας, στον οποίο πραγματικά πρέπει να στηριχθούμε για να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη οικονομική κρίση. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την πρώην δήμαρχο, κα. Χριστούλα, και τον πρώην πρόεδρο του χωριού, κ. Γώγο, για τη μελέτη, την οποία μας παρέδωσαν και βέβαια την καινούργια διοίκηση του Μεγαλόβρυσου, τον κ. Λάμπρου, όπως και όλο το συμβούλιο για την σπουδαία δουλειά που έκαναν, προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή. Βεβαίως να πω, ότι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτό το διάστημα, αρωγός και συνεργάτης μας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και έτσι με αυτήν τη συνεργασία και με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει να εντάξουμε πάρα πολλά έργα σχεδόν στο σύνολο των προγραμμάτων, που «τρέχουν» αυτήν την στιγμή στην χώρα».

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε: «Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά η λύση ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μεγαλοβρυσου Αγιάς. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και στηρίζουμε δράσεις που στοχεύουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.   Μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για ανάκαμψη και έξοδο από την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε ως χώρα».
             Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Λάμπρου δήλωσε: «Για μας σήμερα, για τον τόπο μας είναι ιστορική στιγμή, γιατί το έργο αποτελούσε όνειρο δεκαετιών. Οι πατέρες μας μετέφεραν το νερό σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων με τα χέρια τότε, αφού το συγκέντρωναν με πρόχειρα φράγματα. Για μας ήταν όνειρο ζωής, όνειρο γενεών. Πιστεύουμε, ότι θα δώσει οντότητα στη περιοχή μας. Θα δώσει κίνητρα προκειμένου να γυρίσει ο κόσμος, για να δουλέψουν τα χωράφια τόσο αυτά που ήδη καλλιεργούν, όσο και τα υπόλοιπα, τα οποία τώρα αν και είναι σε άγονο μέρος θα γίνουν αρδεύσιμα, ούτως ώστε να πάρει η περιοχή άλλου είδους ανάπτυξη».
            Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και υλοποιείται από το Δήμο Αγιάς. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή φράγματος στο ρέμα «Μέγα Ρέμα» στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» της Τ.Κ. Μεγαλοβρύσου του Δήμου Αγιάς, ώστε να γίνει εκμετάλλευση της ετήσιας επιφανειακής απορροής του με τη δημιουργία ταμιευτήρα για την αποθήκευση του νερού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ύπαρξη σταθερής ποσότητας νερού για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής. Η περιοχή κατασκευής του φράγματος βρίσκεται Βόρεια του Μεγαλοβρύσου σε μια απόσταση 2,5 χλμ περίπου, στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Κισσάβου σε υψόμετρο +1060 με +1100μ. Το ρέμα «Μέγα Ρέμα» όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα είναι κλάδος του ρέματος «Παλιουριά». Η γενική διεύθυνση του ρέματος είναι αρχικά ΒΔ – ΝΑ και τελικά το ρέμα εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος με διεύθυνση ΝΔ – ΒΑ. Το φράγμα θα είναι χωμάτινο, ομογενές με στραγγιστήρι στο κατάντη άκρο του ώστε στο σώμα του φράγματος να χρησιμοποιηθούν υλικά που υπάρχουν ανάντη του φράγματος μέσα στο χώρο του ταμιευτήρα, αλλά και στους δανειοθαλάμους που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Η χωρητικότητα του ταμιευτήρα θα είναι 60.000 μ3 (μετά τις εκσκαφές), ενώ η επιφάνεια κατάκλισης που θα δημιουργηθεί  έχει εμβαδό 7500 τ.μ. Το φράγμα θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη  την κατασκευή του πρωτογενούς δικτύου άρδευσης συνολικού μήκος 1.500μ, σύμφωνα με την οριζοντιογραφία της μελέτης. Θα  πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες: εκσκαφή χάνδακα για την τοποθέτηση υπόγειου δικτύου σωληνώσεων, διάστρωση άμμου ορυχείου ή χειμάρρου πάχους 0,40μ για την έδραση, τον εγκιβωτισμό και την επικάλυψη των αγωγών, επαναπλήρωση – συμπλήρωση του ορύγματος και εργασίες τοποθέτησης των πλαστικών σωλήνων από σκληρό PVC ονομαστικής πίεσης 10 atm και ονομαστικής διαμέτρου D200mm, καθώς και η εγκατάσταση των υδροληψιών άρδευσης.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Γιώργος Γκουτζουλίκας, ο κ. Μιχάλης Αμπελακιώτης από την Τ.Κ. Μεγαλόβρυσου Αγιάς και οι κατασκευαστές του έργου.