Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Στη φάση της υλοποίησης η δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη εποχή, ενισχύουμε στην πράξη δίκτυα κοινωνικής στήριξης»

Πάνος Σκοτινιώτης: «Ιδιαίτερα σημαντική δομή, που ενισχύει το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου»

             Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, για την στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων, μετά την έγκριση συμβασιοποίησης, που δόθηκε σήμερα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα πρόκειται για το ενταγμένο έργο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο: «Παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)», προϋπολογισμού 1.010.000,00 € (με ΦΠΑ). Ειδικότερα, δόθηκε στον Δήμο Βόλου, που είναι ο δικαιούχος και φορέα υλοποίησης του έργου, η έγκριση για υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του εν λόγω έργου, μετά τον δειξαχθέντα σχετικό διαγωνισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε ένα δύσκολο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, η αιρετή Περιφέρεια στηρίζει στην πράξη τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Η παρέμβασή μας αυτή αφορά στη δημιουργία μιας σύγχρονης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με στόχο τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της αποξένωσης και ιδρυματοποίησης και να μπορούν να ζουν κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Πέραν της αναβαθμισμένης φροντίδας που αναμένεται να παρέχεται στη Στέγη αυτή, νιώθουμε χρέος μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας, στο χώρο αυτό. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τον δήμαρχο κ. Σκοτινιώτη, ενισχύουμε δομές μέριμνας και φροντίδας με στόχο τη συμμετοχή ατόμων με ειδικές ικανότητες σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, καθώς και την κοινωνική τους αποκατάσταση και ενσωμάτωση».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε: «Πρόκειται για μια ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική δομή, που ενισχύει το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου. Διεκδικήσαμε με επιτυχία την ένταξη της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Η νέα αυτή δομή, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, θα φιλοξενηθεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Κε.Σ.Α.Α.Μ (Κέντρο Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας). Ταυτόχρονα επιδιώξαμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτιριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση της Στέγης. Με την υλοποίηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθίστανται λειτουργικές οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνούμε προβλήματα και να προχωρούμε σε νέα έργα, προς όφελος των πολιτών».


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορά στην ανακατασκευή και αναβάθμιση δύο ισόγειων κτιρίων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Το πρώτο κτίριο με εμβαδό 260 τ.μ., θα περιλαμβάνει, πέντε [5] δωμάτια, διάδρομο, χώρους υγιεινής, ένα δωμάτιο με δικό του λουτρό και κουζίνα. Το δεύτερο κτίριο με εμβαδό 411 τ.μ. θα περιλαμβάνει δέκα [10] δωμάτια και έξι [6] χώρους υγιεινής. Οι εργασίες που προτείνονται για την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργικότητας των κτιρίων περιλαμβάνουν ολική αντικατάσταση και  επικεράμωση της στέγης, καθαίρεση επιχρισμάτων και αποκατάσταση, αντικατάσταση κουφωμάτων και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού, απαραίτητου για την λειτουργία της Στέγης. Αφορά στη δημιουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με στόχο τα άτομα που φιλοξενούνται, να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της αποξένωσης και ιδρυματοποίησης στο μέλλον και να συνεχίσουν να ζουν κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Η δυναμικότητα των κτιρίων δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δύο δομών εξοπλισμένων και λειτουργικά διαμορφωμένων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εννέα και οκτώ, αντίστοιχα, φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική υστέρηση και παράλληλα ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών για αυτά και τις οικογένειές τους. Οι συγκεκριμένες ΣΥΔ θα καλύπτουν περίπου το 20% των ατόμων με νοητική υστέρηση στη Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία και τα 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Αναπηρίες.

Το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών υγείας για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας ειδικών κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, που συνήθως δε μπορούν και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα οικονομικά μέσα για να υποστηρίξουν σωστά τη διαβίωση αυτών των ατόμων. Επιπλέον με την λειτουργία και των δύο δομών, εκτιμάται η δημιουργία 25 νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας (ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης).